Antalya Belek Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nden Dr. Mesut Murat Adabalı ve mezunu Azra Nay, su tasarrufuna farklı bir bakış kazandıran dikkat çekici bir çalışmaya imza attı.
2023-2024 eğitim-öğretim yılında hazırlanan ve yayımlanan çalışmada, su tasarrufunun sadece doğrudan su kullanımını azaltmakla değil, aynı zamanda yiyecek israfını önlemekle de mümkün olduğu vurgulandı.
Ekip, Türkiye’nin coğrafi işaretli lezzetlerinden etli ekmek, çi börek ve Antalya piyazı üzerine yaptığı araştırmada, bu yemeklerin üretimi için harcanan su miktarlarını ortaya koydu.
Bu bulgulara göre;
1 porsiyon etli ekmek için 1.697,35 litre,
1 parça çi börek için 19.148,83 litre,
1 porsiyon Antalya piyazı için ise 3.296,5 litre su kullanılıyor.
Bu sonuçlar, gıda israfının aslında dolaylı olarak su kaynaklarının da israfına yol açtığını gözler önüne seriyor.
Dr. Öğretim Üyesi Mesut Murat Adabalı, çalışmayla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Su tasarrufu sadece musluğu kısmakla değil, tabağımıza aldığımız yiyecekleri israf etmemekle başlar. Bu farkındalığın toplumda yaygınlaşmasını çok önemsiyoruz.” dedi.
Antalya Belek Üniversitesi olarak, sürdürülebilir yaşam ve çevre bilinci konusunda farkındalık yaratan bu değerli çalışmalarıyla Dr. Adabalı ve Azra Nay’ı tebrik ederiz.
